Un punct de vedere

Cartea „Educatie sexuala sau indoctrinare?” (autor: Valerie Riches) constituie o sinteza a ideilor si argumentelor autoarei Valerie Riches despre genul de educatie sexuala practicat in Marea Britanie. Aceste programe, sustine autoarea, facand apel la o gama larga de documente, au fost initiate la inceputul anilor ”70. Atunci, mai multe organizatii au impus opiniei publice spre dezbatere mai multe teme ca: eugenia, controlul populatiei, reforma legislatiei familiei si a moravurilor sexuale, educatia sexuala si pentru sanatate si drepturile copiilor. Ideile acestea au fost puse in practica prin programe finantate de guvernul britanic. De fapt, educatia sexuala, asa cum a fost ea initiata si practicata in scoli, se reducea, in esenta, la obisnuirea copiilor cu modelul sexualitatii deschise si cu metodele contraceptive.

Astazi toate aceste campanii de informare si programe aplicative ni se infatiseaza cu toate manipularile si greselile facute.Centrul de greutate al acestor greseli se afla in conceptul de educatie sexuala practicata cu adolescentii si tinerii, cu excluderea parintilor. Guvernul britanic a fost astfel manipulat de organizatii, incat a impus legi si norme prin care a institutionalizat educatia sexuala in scoli. Si desi tinetele urmarite de guvern nu au fost atinse, adica nu au redus sarcinile la adolescente, nu au redus numarul de imbolnaviri cu boli cu transmitere sexuala, programele continua sa fie puse in aplicare sub forme „imbunatatite”.

Educatia sexuala din scoli a devenit un camp de bataie ideologic, in care razboiul se ducea pentru castigarea inimilor si mintilor copiilor. Organizatiile finantate de guvern s-au opus ferm dreptului parintilor de a-si retrage copiii de la orele de educatie sexuala. incercarile parlamentului de a limita activitatile paradoxale ale acestor organizatii au esuat, deoarece termeni cum ar fi „consideratii morale” si „viata de familie” au fost interpretati atat de larg incat au fost goliti de sensurile lor reale.

in momentul de fata, Marea Britanie se confrunta cu o situatie care a scapat de sub control: rata sarcinilor a atins nivelele cele mai mari din Europa, iar debutul vietii sexuale la varste foarte mici este o moda. O mare parte din familiile britanice nu este de acord cu pozitia guvernului. Parintii isi dau seama ca rezolvarea problemelor sexuale ale copiilor lor nu mai depind de ei, ci de institutii guvernamentale sau neguvernamentale.

Parintii se lupta, in tribunale si in parlament, pentru a-si recastiga responsabilitatea spre binele copiilor lor. Interpretarea voit ambigua, data de partizanii sexului in randul tinerilor, atat in tribunale, cat si in randul legislatorilor, a facut ca majoritatea acestor incercari sa fie ineficienta. Raspunsul strict medical la sexualitatea adolescentilor, oferit de scoli, a dus la reducerea si mai mult a controlului, si asa slab, pe care parintii ar fi putut sa-l exercite asupra copiilor lor.

Institutia „Unitatea pentru adolescentele insarcinate” a fost infiintata de guvernul britanic pentru a reduce rata sarcinilor adolescentelor, care, in Marea Britanie, era cea mai mare din vestul Europei. Politica guvernului britanic se bazeaza pe strategii care s-au dovedit a fi ineficiente, si care, in special, largesc accesul la contraceptie al adolescentelor, oferindu-le o educatie sexuala mai explicita. Reactia oficiala la ceea ce se recunoaste pe larg a fi criza din educatia sexuala a tinerilor ramane promovarea prezervativului. Aceasta in pofida faptului ca el ofera protectie limitata, in special, in cazul fetelor, impotriva infectiilor cu transmitere sexuala. Alternativa de incurajare a abstinentei in randul tinerilor a fost intampinata cu ostilitate atat in cercurile oficiale, cat si in cele semi-oficiale.

sursa: Provita media

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s