Ce spui şi cum ajuţi pe cineva care este în depresie? Sfaturi.

Adesea oamenii nu doresc să vorbească despre depresie. Este unul dintre acele subiecte taboo, ceea ce este o tragedie, deoarece aproape 10% dintre oameni suferă de depresie la un moment dat al vieţii lor, iar 4% vor îndura o depresie majoră. De ce nu vorbim despre depresie? Eu cred că nu o facem pentru că nu ştim cum să îi ajutăm pe cei de care ne pasă.

Ce spui şi cum ajuţi pe cineva care este în depresie? Ce faci atunci când ţi-e teamă că depresia persoanei dragi ar putea fi suicidară? Există mai multe moduri prin care putem fi de folos.

Ascultă

Adesea cei care suferă de depresie au nevoie să vorbească despre ceea ce simt cu o persoană alta decât psihoterapeutul lor. Ascultarea prietenul  este aceea care lasă fără a încerca să “rezolvăm” ceva.

Invită la plimbare

Mersul ajută la modificarea chimiei interne a creierului celor care sunt deprimaţi, însă ultimul lucru pe care prietenul deprimat ar vrea să-l facă, este să se dea jos din pat. Încurajarea să iasă la o plimbare, ieşirea din casă la o plimbare uşoară & scurtă, poate să-i îmbunătăţească starea de spirit, fie doar pentru o perioadă scurtă….Pur şi simplu este ca un sculat din pat însoţit de niţică mişcare pe afară.

 

Fii dispus să vorbeşti despre orice

Toate subiectele ar trebui să fie deschise discuţiei. Dacă ne este inconfortabilă  deschiderea unor subiecte de conversaţie despre care ştim că sunt la baza depresiei persoanei, ar fi să ne reconsiderăm  propriile motive şi nevoi legate de dorinţa de-a ajuta prietenul.

Nu te panica

Uneori persoana poate spune unele lucruri care să ne tulbure. Într-un anume moment al depresie sale aceasta poate lua în considerare sinuciderea. Să încercăm a Nu ne panica, indiferent ce ar spune. Faptul că persoana împărtăşeşte lucrurile dificile, înseamnă că are încredere. Îndreaptând-o spre un profesionist care o poate ajuta să rezolve aceste probleme, ar fi imperios necesar.

Nu este întotdeauna uşor să ajuţi o persoană deprimată, dar ar fi bine să acordăm sprijin şi grijă ce vor fi mereu preţuite şi apreciate de către cei pe care îi îndrăgim.

Sursa: Constance Scharff Ph.D.,” Ending Addiction for Good”


2 gânduri despre “Ce spui şi cum ajuţi pe cineva care este în depresie? Sfaturi.

  1. atentie la termenii „deprima” si „depresie”… toti putem trece prin momente de deprima, „blues”, nostalgie, tristete, melancolie – faze trecatoare… pe când depresia e boala fizica instalata deja de luni sau ani…
    * * *
    în teorie, pare usor, simplu, însa în practica… sfaturile pot deveni un fel de „parcurs al combatantului”… tot ce putem face e sa fim buni ascultatori… NU cred în vindecare cu ceea ce numim aici „pilulele fericirii”(anti-anxiolitice & anti-depresoare) ce au un efect abrutizant sau chiar mai grav – daca nu-s acompaniate de pshio-terapie sau psihanaliza cu un dr-psihiatru psihanalist… correct me if I’m wrong, please! 🙂

    Apreciază

Lasă un comentariu